beter leren voetballen oefeningen

Beter leren voetballen met deze oefeningen

Wil je ook beter leren voetballen? Gebruik deze oefeningen om beter te leren voetballen. Zo word jij een beter voetballer.

Hoe word ik een betere voetballer?

Alle deskundigen zijn het erover eens: om een betere voetballer te worden moet je veel oefenen en hard werken. Steeds maar weer oefenen zorgt ervoor dat je bepaalde technieken beter beheerst.

Een betere voetballer word je dus door veel te oefenen. Zorg ervoor dat je altijd met een voetbal bezig bent. Zelf doe ik dit bijvoorbeeld ook in huis.

Voetbaloefeningen om beter te worden (voor buiten)

Het liefst voetbal ik natuurlijk ook buiten. Daar kun je gewoon met een echte voetbal oefenen. Bovendien is de frisse lucht ook fijn.

Buiten oefen ik veel in mijn eentje. Gewoon omdat er niet altijd mensen zijn die willen of kunnen voetballen.

Natuurlijk is samen voetballen wel heel belangrijk, maar als je dan toch alleen bent zijn dit goede voetbaloefeningen om beter te worden.

Overigens zijn alle voetbaloefeningen op deze pagina in lijn met de visie van de KNVB.

Voetbaloefeningen voor beter dribbelen

Dribbelen is een belangrijk aspect van het voetbal. Hier valt veel winst en snelheid te behalen. Zelfs als je niet zo snel bent, kun je door goed te dribbelen en stuk sneller worden en een voorsprong op je tegenstanders behalen.

voetbaloefeningen voor beter dribbelen
Dit soort pionnen kun je gebruiken bij de dribbel voetbaloefeningen.

Wat leer je met dribbel oefeningen?

Met de dribbeloefeningen verbeter je de volgende voetbaleigenschappen:

 • Dribbelen
 • Balgevoel
 • Snelheid
 • Conditie
 • Kappen en draaien
 • Zwakke been verbeteren
 • Uithoudingsvermogen

Dribbel heen en weer

De eenvoudigste oefening is heen en weer dribbelen. Zet twee pionnen tussen vijf en tien meter uit elkaar en dribbel heen en weer. Zorg dat je dit steeds sneller kunt, daarbij is de draaibeweging bij de pion belangrijk. Die moet je goed onder controle hebben.

Heb je geen pionnen?

Dit is de goedkoopste set van 10 pionnen

Kan je dit goed? Probeer dan het rechte stuk eens met je zwakke voet (ook wel chocoladebeen genoemd). Bij het draaien kun je nog je goede voet gebruiken.

Je raadt het al. Nu gaan we dit proberen met alleen je zwakke voet. Je doet dus ook de draaibeweging met je zwakke voet. Waarschijnlijk dribbel je nu een stuk langzamer, maar oefening baart kunst. Zorg dat je dit net zo snel kunt als met je goede been.

Slalommen: word een betere voetballer met dribbelvaardigheden

Zet tussen de vijf en tien pionnetjes in een rechte lijn op de grond. Ongeveer met 1,5 meter tussen de pionnetjes.

Probeer vanaf het eerste tot het laatste pionnetje tussen de pionnetjes door te slalommen zonder één van de pionnetjes onderweg aan te raken. Ga zo vaak mogelijk heen en weer zonder dat het misgaat.

Lukt dat goed? Probeer het dan steeds sneller te doen. Ben je begonnen met vijf pionnetjes? Probeer het dan ook naar tien pionnetjes uit te breiden.

Ook kun je deze voetbaloefening aanpassen door het alleen met je zwakke been te doen. Bijvoorbeeld alleen maar met je linkervoet. Dit is best wel pittig. Kan je dat? Probeer dan heen met links en terug met rechts. Doe dat ook weer zo lang mogelijk en zo snel mogelijk.

Uitbreiding en combineren van dribbeloefeningen

Ik vind het leuk om de bovenstaande oefeningen te combineren. Zet voor jezelf een parcours uit in de straat of in de tuin. Op regenachtige dagen kun je dit zelfs in huis doen met een tennisbal (dribbel bijvoorbeeld tussen alleen meubels door en schiet tegen de bank).

Voor buitenshuis is het leuk om bijvoorbeeld twee keer foutloos een dribbel van 5 meter te doen. Om vervolgens een parcours van pion naar pion criss-cross door de tuin te dribbelen. Zet daartussen ook enkele pionnen waardoor je moet slalommen.

Om de dribbel op een goede wijze af te ronden is het leuk als je een doeltje hebt waar je op kunt schieten.

Als deze combinatie oefening goed gaat, kun je wederom van jezelf eisen om dit alleen met je zwakke been te doen. Het moet uiteindelijk foutloos gaan. Ook des te sneller des te beter. Maar zorg er vooral voor dat je plezier hebt.

Bonusoefening dribbelen: zorg dat je overzicht hebt over het voetbalveld

Dit is een bonusoefening voor het dribbelen. Deze kun je op elke dribbeloefening toepassen.

Een belangrijke eigenschap van goede voetballers is dat ze overzicht hebben. Dit is voor iedere voetballer belangrijk, maar met name middenvelders zijn hier over het algemeen goed in. Spelers als Frenkie de Jong hebben enorm veel overzicht.

Om meer overzicht te krijgen kun je tussen het dribbelen proberen om je heen te kijken. Natuurlijk moet je soms omlaag naar de bal kijken, maar ondertussen kun je opkijken. Probeer dus tijdens het dribbelen regelmatig omhoog te kijken en te zien wat er om je heen gebeurt.

Door steeds vaker op te kijken en toch foutloos te dribbelen, zorg je ervoor dat jij ook tijdens een dribbel in het echte voetbalveld om je heen kunt kijken. Zo kun je zien wie er vrij staat en behoud je overzicht.

Dit is een perfecte voetbaloefening voor iedereen. Het is erg belangrijk om overzicht te hebben. Let maar eens op Frenkie de Jong. Hij kijkt tijdens het dribbelen heel vaak om zich heen.

Hooghouden

De eerste oefening is heel logisch. Gewoon hooghouden. Probeer de bal zo lang mogelijk in de lucht te houden. Ook hierbij geldt: blijven oefenen en je zult beter worden.

Beginners zullen het lastig vinden om meer dan tien keer hoog te houden. Meer geoefenden halen honderd en topvoetballers halen makkelijk duizend keer.

Wat train je met hooghouden:

 • Techniek
 • Balans
 • Balgevoel
 • Je zwakke been

Variaties met hooghouden

Heb je het normale hooghouden een beetje onder de knie? Dat is goed, dan heb je het begin van een aardige voetbaltechniek. Maar wil je nog beter in voetballen worden? Dan is het goed ook de onderstaande variaties te oefenen.

Om de beurt met links en rechts

Hooghouden met je linkervoet en rechtervoet om de beurt. Eerst links, dan rechts, dan weer links, dan weer rechts enzovoort. Heb je dit al onder de knie? Probeer dan eens 2x links, 2x rechts, 2x links, 2x rechts enzovoort.

Voet, knie, borst en hoofd

Deze voetbaloefening is nog lastiger. Hou de bal hoog in de volgorde: voet, knie, borst en hoofd. Als de genoemde volgorde te moeilijk is kun je de borst er tussenuit halen. Ook kun je beginnen met alleen voet en knie.

Het lastigste is om de bal slechts één keer in de juist volgorde met al de lichaamsdelen (voet, knie, borst en hoofd) aan te raken. Om dit te oefenen kun je eerst de bal zovaak mogelijk aanraken, maar wel in juiste volgorde. Bijvoorbeeld 4x voet, 2x knie, 1x borst en 1x hoofd.

Gaat dat goed in volgorde? Probeer dan het aantal keer met de voet of knie te verminderen. Langzaamaan gaat het je lukken om met elk lichaamsdeel de bal één keer te raken. Als je dan kunt, probeer dat dan zo vaak mogelijk te doen. Goede voetballers kunnen dat wel honderd keer.

Alleen met het hoofd

Om je gevoel met de bal je kop-vaardigheden te verbeteren kun je hooghouden met je hoofd. Dit is een oefeningen voor gevorderden. Je mag de bal dus alleen met je hoofd raken.

Gooi de voetbal op met je handen (of wip hem op met je voeten) en houd hoog met je hoofd. Deze oefening is ook erg goed voor je evenwicht.

Overal in huis voetbal oefenen

Overal heb ik (kleine) voetballen of tennisballen liggen. Zo kan ik altijd en overal voetballen. Op een regenachtige dag voetbal ik dan regelmatig even binnen. Vooral omdat ik het leuk vind hoor, maar je word er ook echt beter van.

Zo stel ik mij dan voor dat de zijkant van de bank een doel is. Vanuit alle hoeken en plekken in de woonkamer probeer ik dan het doel te raken. Een soort van vrije ballen oefenen in het klein.

Kijk trouwens wel uit dat je niet alles kapot schiet. Met een tennisbal of een kleine zachte voetbal gaat dit beter.

Voetballen met tennisballen

Ja, ook met tennisballen voetbal ik in de huiskamer. Het is natuurlijk heel anders, maar je gebruikt wel je voeten.

Hooghouden met een tennisbal is zelfs veel moeilijker. Als je dat onder de knie hebt, zul je daar ook profijt bij hebben in het gewone voetbal. Je weet immers je voeten op een bepaalde manier te gebruiken. Je hersenen sturen je voeten op de juiste manier aan.

Begin nu met trainen!

trainingsset voetbal

Scoor deze leuk trainingsset: